Εισήγηση-Ανοιγμα του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα στην…….

Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι,

          Στην Ηλεία μετά τις καταστροφές που ζήσαμε,  με τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, προβλήματα οικονομικής υστέρησης, προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα ανασυγκρότησης του κοινωνικοοικονομικού και φυσικού περιβάλλοντος, αποκτήσαμε μια τεράστια εμπειρία σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από την συλλειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία των πολιτών.        Θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, αυτό των συλλόγων, των φορέων και των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών όπου όλοι μαζί στην νέα εποχή για την τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αρκετά προβλήματα της Ηλείας , λύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προστατεύουν ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά  ομάδες του πληθυσμού.

          Ο τρόπος που θα συλλειτουργήσουμε είναι γνωστός στην Ευρώπη και την Αμερική  και αφορά επιχειρήσεις και δράσεις κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας των φορέων της κοινωνίας των πολιτών σε συμπράξεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και  τις επιχειρήσεις κοινωνικής ευθύνης, προς όφελος της κοινωνίας.

          Το συνέδριο, που πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2010 στη Νομαρχία, διαπραγματεύτηκε αυτά τα ζητήματα, του εθελοντισμού και της κοινωνικής οικονομίας, με τη γνώση δε  και ευαισθητοποίηση που αποκτήσαμε είναι χρέος όλων μας  να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας μας.

Έτσι σήμερα θέλουμε, και είμαστε σε θέση να πραγματώσουμε μια οριζόντια συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας.

Ήδη έχουμε συνάψει σύμπραξη με το Δίκτυο κοινωνίας πολιτών  που αποτελείται από υγιείς δυνάμεις συλλόγων και σωματείων ώστε σιγά σιγά να δημιουργήσουμε μια σημαντική ευκαιρία για την κάλυψη του θεσμικού ελλείμματος για τον Τρίτο Τομέα, την Κοινωνική Οικονομία στη χώρα μας και για  την αντιμετώπισή του με διαδικασίες ανάπτυξης του κοινωνικού κεφαλαίου, ως πολλαπλασιαστικού παράγοντα για την δημιουργία ενός μίνιμουμ κοινωνικού διχτύου προστασίας.

  1. Οι τοπικές Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών οι οποίες εργάζονται, ελεύθερα και αυτόβουλα, με ίδιους στόχους και πόρους, όχι μόνο δεν έχουν ανάγκη κανενός συντονισμού και καμίας ρύθμισης, πέραν της τήρησης των θεσμών, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να αποσύρει τα οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ενδεχομένως υπάρχουν και δυσκολεύουν το έργο τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον διαρκή ρόλο του αρωγού και του συμπαραστάτη και να βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών ως δομή στήριξης, ως κόμβος συνεννόησης, διαβούλευσης και συνεργασίας, καθώς, πέραν του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδίου της Πολιτείας, μπορεί να επεξεργάζεται την αμφίδρομη ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και δράσεων προ της κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της προσφοράς κοινωνικού έργου.
  2. Γενικότερα για το ζήτημα του Εθελοντικού Κινήματος, το γενικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα αφορά στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις οι οποίες απαιτούνται ειδικότερα στο ζήτημα του Εθελοντικού ιδεώδους, το οποίο θα πρέπει κατάλληλα να διαχυθεί στην Δημόσια Εκπαίδευση με την συνεργασία των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, κυρίως στα Δημοτικά Σχολεία αλλά και στα προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης, όπως τονίστηκε ποικιλοτρόπως και από τους εμπειρογνώμονες της Γερμανικής αποστολής.
  3. Ακόμη πρέπει να επιλύσουμε ζητήματα που αφορούν γενικότερα στον εξοπλισμό των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα στα θέματα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, όπως και στα ζητήματα του κόστους των πινακίδων των πυροσβεστικών οχημάτων, των καυσίμων τους κτλ.
  4. Τέλος σε ό,τι αφορά στην κοινωνική Οικονομία, αναδεικνύεται ο ρόλος της πλέον για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ως βασικού παράγοντα για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς επίσης και η ανάγκη ανάπτυξής της παράλληλα με την ενδυνάμωση του Συνεταιριστικού Κινήματος με την επανατοποθέτησή του σε νέες βάσεις που να προωθούν άμεσους κοινωνικούς στόχους στον τομέα της απασχόλησης και της προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών και αγαθών, με στόχο την ουσιαστική βιωσιμότητά τους που πρέπει πλέον να βασιστεί στην καινοτομία και την διείσδυση σε νέες αγορές στην χώρα και διεθνώς.

 

Εμείς θα παλέψουμε ώστε αυτές οι καινοτόμες προτάσεις  των δυνάμεων της κοινωνίας πολιτών, που εφαρμόζονται στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια να δώσουν λύσεις και να τονώσουν την τοπική οικονομία δίνοντας παράλληλα το όραμα και  την ελπίδα λειτουργίας της συμμετοχικής δημοκρατίας και μέσα από την κοινωνία των πολιτών

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, εύχομαι καλή επιτυχία, καλή δουλειά σε όλους , σας ευχαριστώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.