ΕΒΕ Ηλείας: Πολλά σημαντικά θέματα στο Δ.Σ του Επιμελητηρίου Ηλείας

 

epimelitirio_ileiasΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Οι εξελίξεις για το θέμα δανείων πυρόπληκτων επιχειρήσεων – Τι επισημάνθηκε για την πορεία του ζητήματος σε όλες τις διαστάσεις

 

Με πολύ μεγάλη σοβαρότητα όπως απαιτεί ο ίδιος ο θεσμός αλλά και τα σημαντικά προβλήματα του τόπου μας και με ομόφωνες αποφάσεις που κατέδειξαν για μία φορά ακόμη το πνεύμα συνοχής και συνεργασίας από όλες τις πλευρές του Οργάνου, συζητήθηκαν τα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας.

 

Μεταξύ αυτών, ήταν το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και του λιμένα Κατακόλου, των δανείων πυρόπληκτων επιχειρήσεων, οι μεγάλες διοργανώσεις που θα γίνουν με πρωτοβουλία του ΕΒΕ τον ερχ. μήνα, η συμμετοχή σε πανελλήνιας σημασίας εκθέσεις, η ανισοκατανομή πιστώσεων σε διάφορους τομείς και ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου.

 

 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ

 

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

 

 

Για το θέμα ειδικότερα των πυρόπληκτων δανείων ο πρόεδρος κ. Κώστας Νικολούτσος, ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις, αλλά και τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, τονίζοντας ότι σχετικά δημοσιεύματα, τελευταία, δημιούργησαν τελικώς σύγχυση και πανικό στους επιχειρηματίες.

 

Όπως είπε ο κ. Νικολούτσος, τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, είναι διαφόρων κατηγοριών και μία από αυτές είναι και τα πυρόπληκτα δάνεια.

 

Εμείς – συνέχισε – διατηρώντας και την αυτονομία μας για τις επιδιώξεις μας, με δεδομένο ότι τα δικά μας δάνεια είναι διαφορετικά, είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των δανείων αυτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον επανεξέτασής τους και εξυγίανσης των επιχειρήσεων.

 

Υπήρξε, η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Στουρνάρα που αφαίρεσε τη δυνατότητα μιας επιτροπής που μπορούσε να προχωρήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης, ενώ παράλληλα δημιούργησε και έναν τρόπο, αυτόματης ανάκλησης των χαρακτηρισμένων ως παράνομων δανείων.

 

Σαφώς όμως και δεν υπάρχει θέμα εδώ και τα πυρόπληκτα δάνεια, αφού οι υποψίες υπάρχουν μόνο για κάποια δάνεια στη Βόρεια Ελλάδα για τα οποία μπορεί να τα θεωρήσει παράνομα και να κινήσει τη διαδικασία ανάκλησης των εγγυήσεών τους.

 

Εμείς όμως μαζί με τα άλλα ΕΒΕ πυρόπληκτων Νομών, ζητάμε την άρση αυτών των δυσμενών αποφάσεων, που δημιουργούν ένα δεδομένο πολύ αρνητικό, ακόμη και για την εξυγίανση των επιχειρήσεων.

 

Η διαφορά η δική μας με τα δάνεια στη Β. Ελλάδα είναι ότι τα δάνειά μας, αφορούν εν ενεργεία επιχειρήσεις. Και όχι επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν ποτέ ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα υπάρχει θέμα αποπληρωμής.

 

Είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια και κοιτάζουμε διαρκώς το θέμα που απαιτεί πολύ προσεχτικούς χειρισμούς.

 

 

ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΠΟ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

 

Για δημοσιεύματα εξάλλου που έγιναν πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Νικολούτσος είπε ότι δημιούργησαν μεγάλη σύγχυση, αφού τη μία μέρα πανικόβαλαν τον κόσμο ότι πέφτουν τα δάνεια, ενώ την άλλη υποστήριζαν ότι «δεν συμβαίνει τίποτα…».

 

Αυτό ήταν λάθος – πρόσθεσε – και τέτοια πράγματα δεν μπορούν να έχουν κάποια σοβαρότητα, ενώ δημιουργούν προβλήματα. Μπερδεύεται έτσι ο κόσμος, μπερδεύονται και οι φορείς και σίγουρα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν.

 

Ιδιαιτέρως σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα ακολούθως και ο κ. Πέτρος Παπαδάτος, ο οποίος ζήτησε να γίνει αποκλειστική συνεδρίαση με ειδικούς συμβούλους. Ανέφερε ειδικότερα:

 

«Πρέπει αυτά τα θέματα να τα βλέπουμε όλοι μας, με μεγάλη ευθύνη. Και πρέπει να αφιερώσουμε μία συνεδρίαση στο Επιμελητήριο, για την εξέλιξη των πυρόπληκτων δανείων. Και οι επιχειρήσεις, βρίσκονται σε μία σύγχυση.

 

Άλλοι θεωρούν ότι τους αφορά το θέμα και άλλοι όχι, ενώ άλλοι έχουν πέσει «θύματα» κάποιων τραπεζών. Και η οικονομία του τόπου μας, δεν αντέχει την αφαίμαξη που θα υποστεί, αν αυτά τα δάνεια δεν αρχίζουν να πληρώνονται με όρους και προϋποθέσεις που εδόθησαν.

 

Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις. Και στο συμβούλιο που θα κάνουμε να υπάρχουν και κάποιοι τεχνικοί σύμβουλοι».

 

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Λεβέντης, β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕ στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα δήλωσε:

 

«Έχουν γίνει οι «απάτες του αιώνα» στη Β. Ελλάδα. Έχουν πάρει επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν, σήμερα λεφτά. Και κάποιοι , προσπαθούν να μας βάλουν όλους, στο ίδιο τσουβάλι…

 

Είναι προφανές ότι οι πυρόπληκτοι έχουν δίκιο. Υπάρχει μία αντίληψη όμως, και βάζουν θέματα ανταγωνισμού. Εμείς αναζητούμε πράγματι έναν σύμβουλο ο οποίος θα έχει οικονομική και νομική εμπειρία και θα γνωρίζει από το δαίδαλο που θα πάμε, όλα τα Επιμελητήρια τουλάχιστον της Πελοποννήσου.

 

Προσεχώς θα δημοσιευτεί η συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.