Είκοσι χρόνια LIFE- Τα έργα που υλοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 20 χρόνων του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, διοργάνωσαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 στον Πολυχώρο Πολιτεία στην Πάτρα, εορταστική εκδήλωση και ειδική ημερίδα ενημέρωσης του έργου INTEGRASTE (LIFE08 ENV/GR/000578).
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε η πορεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος LIFE στα 20 χρόνια της δράσης του στην Ευρώπη, ενώ έγινε ειδική αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα παρουσιάσθηκαν τα έργα:
 «Διαχείριση των Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφιλιάς» (LIFE 2002NAT/GR/841) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας,
 «Έγκαιρη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή» της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας Α.Ε.,
 INFOIL «Προώθηση αειφόρων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης το παράδειγμα του ελαιολάδου» LIFE08 INF/GR/000581, CONDENSE «Πιλοτική εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων & υγρών αποβλήτων ελαιουργείων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού προϊόντος LIFE10 ENV/GR/596 και LIFE SB-MED «Ενίσχυση της μεταφοράς καινοτόμων τεχνικών, μεθόδων, εργαλείων και μηχανισμών εφαρμογής του «αειφορικού κτιρίου» στην περιοχή της Μεσογείου» LIFE04 ENV/GR/000137, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Α.Ε. (πρώην Ηλειακή Α.Ε.).
Επίσης, παρουσιάσθηκε βίντεο και βραβευμένο φωτογραφικό υλικό των έργων LIFE.
Στη συνέχεια ακολούθησε η Ειδική Ενημέρωση για το έργο INTEGRASTE «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας» που υλοποιείται στην Αχαΐα. Παρουσιάσθηκαν οι δράσεις του έργου που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα καθώς και οι στόχοι για τους επόμενους μήνες, ενώ έγινε λεπτομερής παρουσίαση του περιβαλλοντικού προβλήματος στην περιοχή και της επιστημονικής μεθόδου που προτείνεται από το έργο για την επεξεργασία των αγροκτηνοτροφικων αποβλήτων.
Τις εργασίες της Ημερίδας συντόνισε ο Πρόεδρος της ΝΕΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος καθώς επίσης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Πυλαρινός.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Αχαΐας κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ κ. Αντώνης Κότσαλης, ο εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι των αρμόδιων διευθύνσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωποι δήμων, τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδος, του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Δυτικής Αχαΐας Α.Ε. , του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς, ελαιοτριβείς, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων καθώς και εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας, μαθητές και πολίτες.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα διαχείρισης αποβλήτων που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.