Δύσκολη εξίσωση για τις τράπεζες

pic-0-norm.jpg

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της, με επικεφαλής τον αναπληρωτή του επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια, ζητά να αυξηθούν κατακόρυφα οι προβλέψεις για τις επισφάλειες, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που υποχρεούνται να πάρουν μέτρα και άμεσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα stress tests των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν προ λίγων ημερών, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι τα “κόκκινα δάνεια” έχουν φτάσει πλέον σε ύψη ρεκόρ, καθώς υπολογίζονται σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Αν ισχύει αυτό το νούμερο, τότε, όντως, η εξίσωση για τα τραπεζικά επιτελεία καθίσταται δυσεπίλυτη. Κι αυτό γιατί η αύξηση κεφαλαίου καθίσταται σχεδόν μονόδρομος.

Μόνο που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δεύτερη αύξηση, μέσα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών. Αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ευρώ, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τότε είναι κυριολεκτικά άγνωστο τι “ξημερώνει” αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.