ΔΝΤ: Τα πάτε καλά, δώστε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές

 Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, καθιστά σαφές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με έκθεσή που δημοσιοποίησε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης αντιπροσωπείας του στη χώρα.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής», τονίζει το ΔΝΤ. «Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετική» πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει «ιδιαίτερα υψηλό», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί», σημειώνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020.

«Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους».

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.