Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις του Μνημονίου, συστήνοντας όμως υπομονή για τα αποτελέσματα, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Γραφείο του και η Κομισιόν μίλησε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος

Δύο συστάσεις -η μία αφορά τους πολίτες και η δεύτερη τις τράπεζες- απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Γραφείο του και η Ευρ. Επιτροπή με θέμα τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, τις κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: «Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κινηθούν με ταχύτητα, να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Και σε όλο αυτό καθοριστική προϋπόθεση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους πολίτες εξηγώντας τις θετικές επιπτώσεις που έχει το οικονομικό πρόγραμμα (Μνημόνιο), συστήνοντας, όμως, επί της ουσίας υπομονή: «Το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει έντονα αναπτυξιακά στοιχεία που συχνά υποεκτιμώνται. Είναι αλήθεια όμως ότι το πρόγραμμα επιδιώκει παράλληλα τον περαιτέρω περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, και η διαδικασία επίτευξης του στόχου αυτού, βραχυπρόθεσμα ασκεί αρνητική επίδραση στο εισόδημα και στην απασχόληση». «Ομως», συνέχισε, «το πρόγραμμα περιέχει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες για την ανάκαμψη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας». Εφερε τέσσερα παραδείγματα: τη μεταρρύθμιση του κράτους, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις πολιτικές βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μαζί με τον νέο νόμο για τις επιχειρήσεις.

 Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες

Αντόνιο Ταγιάνι: Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση

Στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου προσδιόρισε χρονικά τη διοχέτευση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά «σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο», εξηγώντας πως «οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης». Επιπλέον σημείωσε ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας: Ηδη η Fitch μας βαθμολόγησε με C. Αλλος ένας οίκος αν μας δώσει έναν αντίστοιχο βαθμό, θα απελευθερωθεί ξανά ο δανεισμός μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», σημείωσε, ενώ η υπουργός Ανάπτυξης άσκησε κριτική και σε όσους κηρύττουν την ανάπτυξη λέγοντας απλά… ρίξε λεφτά στην αγορά.

 Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες

Αννα Διαμαντοπούλου: Ρευστότητα στην αγορά σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο

Η κ. Διαμαντοπούλου απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες απαγκιστρωμένες από τις κρατικές επιδοτήσεις.

 Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Το πρόβλημα της ρευστότητας εντείνεται όσο υπάρχει κλίμα αστάθειας

Επανέλαβε επίσης τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων, την επέκταση των προγραμμάτων Jeremie με τη χρηματοδότηση και κεφαλαίων κίνησης, καθώς και τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που απλοποιεί τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και ιδίως των εξαγωγικών.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος κάλεσε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να καταβάλει τις οφειλές του Δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις.

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Μπορείτε να βγείτε από την κρίση

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι. Ο κ. Ταγιάνι μιλώντας στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης του εργατικού κόστους. Διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο οι μειώσεις στους μισθούς, αλλά και στο κόστος παραγωγής και στις εργοδοτικές εισφορές. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει, και όντως κάνει, θυσίες, όπως οφείλουν να κάνουν και άλλες χώρες. Αυτές οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ακόμη: «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και θέλουμε να μείνει στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη φάση η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

 Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες Διπλό μήνυμα Παπαδήμου σε πολίτες και τράπεζες

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.