Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: «Δημοκρατία: Μύθος ή πραγματικότητα;»

omilia.bibliothiki.amal Πραγματοποιήθηκε ομιλία το απόγευμα  του Σαββάτου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, με θέμα «Δημοκρατία: Μύθος ή πραγματικότητα;».

Το θέμα  ανέπτυξε  ο κ. Παντελής Γεωργογιάννης – τ. Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ την  εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  το ΝΠΔΔ δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος», η Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη» Αμαλιάδας.

Προσφώνηση έγινε   από την πρόεδρο του Σωματείου “Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης” Αμαλιάδας  κ. Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου, η οποία είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Η ομιλία στηρίχθηκε  στο βιβλίο του κ. Παντελή Γεωργογιάννη με τίτλο: «Ελλήνων Πολιτεία» –  Άμεση Διαδραστική Δημοκρατία – Θεωρία και πράξη.Η ουτοπία της αριστεροδεξιάς αντιπαράθεσης και η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, με την συγκεκριμένη  έρευνα επιχειρείται μια περαιτέρω αποσαφήνιση εννοιών και διαδικασιών των υπαρχόντων πολιτικών συστημάτων, μέσα από την οποία και με βάση την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία προκύπτουν δύο κατηγορίες πολιτικών διαδικασιών, οι «ολιγαρχικές-συγκεντρωτικές» και οι «δημοκρατικές-αποκεντρωτικές», και συνακόλουθα δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα ως εξής:

ένα σύστημα που στηρίζεται σε ολιγαρχικές-συγκεντρωτικές διαδικασίες και αναφερόμαστε στα κάθε είδους αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα που υπάρχουν ανά την υφήλιο (π.χ. κοινοβουλευτικές, προεδρικές, βασιλευόμενες δημοκρατίες κτλ.) και προέκυψαν μετά το Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση, τα οποία αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα είναι ολιγαρχικά και συγκεντρωτικά καθεστώτα, και κυριολεκτικά θα έπρεπε να ονομάζονται κομματικές ολιγαρχίες, κομματοκρατίες ή κομματικές φεουδαρχίες.

Ένα άλλο σύστημα, που στηρίζεται σε δημοκρατικές-αποκεντρωτικές διαδικασίες και το χαρακτηρίζει η αμεσότητα της συμμετοχής του πολίτη στις εκλογικές διαδικασίες, η πολυεπίπεδη διαδραστικότητα και ο διαχωρισμός των εξουσιών. Το νέο αυτό πολιτικό σύστημα που προκύπτει ονομάζεται άμεση διαδραστική δημοκρατία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.