ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην υποθαλάσσια του Κατακόλου, είναι ένα θέμα που πάντα απασχολούσε τους Ηλείους πολίτες, λόγω των ερευνών που στο παρελθόν έιχαν γίνει εκεί καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.

Είναι γνωστό ότι η υποθαλάσσια (off-shore) περιοχή του Κατακόλου αποτελεί την μοναδική περιοχή στην Ιόνια Ζώνη στην Δυτική Ελλάδα, στην οποία έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ανακάλυψη έγινε το 1981.

Πριν λίγες μέρες έγινε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για ερευνητικές διεργασίες, απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης για την ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η περιοχή του Κατακόλου.

Θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και θα βοηθήσει και τις τοπικές κοινωνίες.

Θεωρώ απαραίτητο για τις έρευνες στον Νομό Ηλείας να υπογραμμίσω τα εξής :

¨      Είναι απαραίτητες οι έρευνες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η εξόρρυξη τους, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφή πρόβλεψη για τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα επιφέρουν στον τουρισμό και πιστεύω ότι για το Κατάκολο, το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει η τυχόν εκμετάλλευση του με κεκλειμένες από ξηράς γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα, όπως άλλωστε ανέφερε και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ.

¨      Η περιοχή μας, ο Νομός Ηλείας, πρέπει να έχει οφέλη και νομίζω πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως αυτό που αναφέρεται στην παρ.12 της προκήρυξης, για τον περιφερειακό φόρο σε αυτόν που θα εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα των ερευνών 5%, ποιο είναι το ύψος του και σε ποιους θα αποδοθεί και βέβαια εμείς ζητάμε αυτό να γίνει προς όφελος των κατοίκων της Ηλείας.

¨      Για τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, για τους Ηλείους, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε εκτός από το πλήρες εξιδικευμένο προσωπικό, να υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα στις προσλήψεις κατοίκων του Νομού Ηλείας.

 

Επίσης θέλω να θέσω και το εξής ζήτημα, ότι είναι απαραίτητο να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις επιπτώσεις, τα προβλήματα και τα οφέλη που θα έχει ο Νομός Ηλείας και προς τούτο θα ζητήσω από το Υπουγείο Περιβάλλοντος, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες να μας ενημερώσουν αναλυτικά για το θέμα αυτό και θα πάρω τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.