Δίωξη για κακούργημα σε βάρος Καπελέρη από τον εισαγγελέα Πεπόνη

Παραγγελία για άσκηση κακουργηματικής δίωξης εις βάρος του κ. Γ. Καπελέρη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευ. Πανταζή, για τις καταγγελίες περί μη είσπραξης προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων, και οδήγησαν στην παραίτηση του Γ.Γ. του Υπουργείου, Δ. Σπινέλλη, έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Βάσει της πορισματικής αναφοράς του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα, Σπ. Μουζακίτη, που διενήργησε την έρευνα, ζητήθηκε η άσκηση δίωξης, διότι, το αδίκημα “διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης, βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου”.

Σε βάρος της κας Πανταζή, η κατηγορία αφορά στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ζημία που “εάν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων”.

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου.

Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παραίτηση του Δ. Σπινέλη, λόγω ύπαρξης παραμηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών, που μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, που είχαν επιβληθεί μέσω συστήματος για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, ο κ. Καπελέρης κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον του κ. Μουζακίτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Μουζακίτης είχε καλέσει ως μάρτυρα και έλαβε κατάθεση και από τον κ. Σπινέλη, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε στο εισαγγελικό γραφείο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.