Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών: Ζητούνται δέντρα – Η επόμενη μέρα…(foto)

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η δράση του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών «Ζητούνται δέντρα» το Σάββατο 13/11/2011 στον κεντρικό πεζόδρομο της Αμαλιάδας.

Υιοθετώντας μία χιουμοριστική προσέγγιση (μια ιδέα του φίλου μας Βασίλη), τα μέλη του Δικτύου μέσα από τη δράση «Ζητούνται δέντρα» ανέδειξαν το θέμα της έλλειψης δέντρων στα παρτέρια του πεζοδρόμου (μετά την αναγκαστική κοπή των φοινικόδεντρων λόγω αρρώστιας τους) με την τοποθέτηση 6 ξύλινων κατασκευών με τη μορφή δέντρου με αναρτημένα τα ακόλουθα μηνύματα (τα οποία προέκυψαν μέσα από τη συμμετοχή φίλων του Δικτύου):

•    Αγνοείται δέντρο
•    Φαίνομαι δέντρο αλλά δεν είμαι…
•    Όσο και να με ποτίσεις δε θα μεγαλώσω
•    Ο Πινόκιο έγινε άνθρωπος εγώ πότε θα γίνω δέντρο;
•    Αν δεις ένα αληθινό δέντρο πες του να έρθει να με αλλάξει
•    Κάνε μια ευχή να ριζώσω σ’ αυτόν τον τόπο
•    Η δράση πλαισιώθηκε από τη συμβολική φύτευση αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών (Μέντα, Λεβάντα, Απήγανος, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Ρίγανη, Φασκόμηλο, Λεβαντίνη πράσινη-γκρι, Μαντζουράνα, Θρούμπι, Αρμπαρόριζα) σε 2 από τα 7 παρτέρια.

Μετά από σχετική συνεννόηση με το δήμαρχο της πόλης κ. Λυμπέρη φυτεύτηκε το κεντρικό μέρος των παρτεριών και αφέθηκε χώρος για να φυτευτούν από τις υπηρεσίες του δήμου φυτά/λουλούδια ενόψει των Χριστουγέννων.

Η δράση του Δικτύου μεταδίδει και ένα μήνυμα/πρόταση του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών για τη χρησιμοποίηση αρωματικών φυτών ως λύσεις πρασίνου για την πόλη, που είναι ανθεκτικά, έχουν σχέση με την τοπική παράδοση και ιστορία ώστε να αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται τυχαίες λύσεις πρασίνου μιας χρήσης.

Η απήχηση που είχε στους πολίτες της Αμαλιάδας αυτή η δράση ήταν πολύ μεγάλη καθώς πολλοί περαστικοί από τον πεζόδρομο κοντοστάθηκαν να διαβάσουν τα μηνύματα στα ξύλινα δέντρα και χαμογελώντας συνέχισαν τη βόλτα τους.

Δυστυχώς χρειάστηκε μόνο ένα βράδυ (ξημερώματα Κυριακής 14/11/2011) ώστε κάποιοι συμπολίτες μας να δείξουν το χειρότερο πρόσωπό τους και να προκαλέσουν βανδαλισμό σε 2 από τις 6 ξύλινες κατασκευές.

Το έλλειμμα χιούμορ και κατ’ επέκταση το έλλειμμα πολιτισμού στην πόλη μας είναι για εμάς ένα πολύ απαισιόδοξο και ανησυχητικό φαινόμενο που μας γεμίζει λύπη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις επόμενες δράσεις του Δικτύου.

Προς το παρόν θα θεωρήσουμε ότι κάποιοι μεθυσμένοι συμπολίτες μας απερίσκεπτα προέβησαν σε μια πράξη βίας απέναντι στην αισθητική γιατί δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να υπήρξε άλλο κίνητρο για μια παρέμβαση που γέμισε με χαμόγελα τόσο κόσμο.

Γνωρίζουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και το χαμόγελο αρχίζει να σπανίζει στους συνανθρώπους μας. Το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών θα προγραμματίσει αρκετές δράσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο θεωρώντας ότι το χιούμορ είναι μια μορφή ήπιας επανάστασης που μπορεί να φέρει πολύ πιο δραστικά αποτελέσματα από άλλες, ίσως πιο επίπονες μεθόδους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το εργαστήρι ζωγραφικής της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΜΠΑΡΛΕΤΗ Ο.Ε., “Εντυπώσεις” Τυπογραφείο Γ. Ζαφειρόπουλος, τα φυτώρια της πόλης (Ανθόκηπος, Κέντρο Κήπου Σεϊντή, Ανθόραμα), το βιβλιοπωλείο “Βιβλιοχώρος” καθώς και όλους όσους έδωσαν το παρόν και βοήθησαν στη δράση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.