Γρ.Δελαβέκουρας: Για ποια αμοιβαιότητα μιλάει η Άγκυρα;

«Ας μας πει πως στη Θράκη υπάρχουν χιλιάδες Μουσουλμάνοι που ευημερούν και στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες Ελλήνων;»

 

Τη σκληρή πραγματικότητα ότι η μεν Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ευημερεί, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική στην Κωνσταντινούπολη έχει περιοριστεί πλέον σε μερικές εκατοντάδες, χάρη στη διαχρονική «φροντίδα» των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ, με αφορμή τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Ερντογάν περί «αμοιβαιότητας για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, που η Αθήνα απάντησε με σκληρή και εμπεριστατωμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προς τα φληναφήματα της Άγκυρας. Η πρώτη αφορούσε τις επαναλαμβανόμενες Τουρκικές αιτιάσεις περί «υπάρξεως στρατοπέδου εκπαιδεύσεως τρομοκρατών στο Λαύριο» και η δεύτερη – χθεσινή – σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβερνήσεως Μπ. Αρίντς, περί «αμοιβαιότητας για επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης».

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ.Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, δήλωσε τα εξής: «Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και περιμένουμε.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Όσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.

Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.

Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Λ.Σ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.