«Για όλα φταίει η Γερμανία» δηλώνει ο οικονομολόγος Heiner Flassbeck

D8E3D1390B240A D5E21E7217DB51F827.jpg

Στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε σημερα η Μπιεναλε της Αθήνας ο δίασημος οικονομολογος Heiner Flassbeck Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπoριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλης μακροοικονομολογος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικων Ερευνών, δεν δίστασε να τα επιρρίψει ευθύνες στη χωρα του.

Ξεκίνησε την ομιλία του ρωτώντας «ποιος φταίει;». Στη συνέχεια εξήγησε στο ελληνικό κοινο, με απλα λόγια πως ολα σχετίζονται με τον πληθωρισμό ξεκαθαρίζοντας οτι η αύξηση του εξαρταται μόνο απο τους μισθόυς και το κόστος παραγωγής.

«Οι πληθωρισμοί των χωρών διαφέρουν. Από το 1999 και μετά έχουν παρα πολλές αλλαγές στις περισσότερες χώρες εκτός της Γερμανίας. Ο λόγος απλός: Η Γερμανία όταν αποφασισε να τονώσει την οικονομία της, ακολουθησε μια νεοκλασσική συνταγή, να μείωσει τα εργατικά κόστη και αρα να μείωσει και το κόστος παραγωγής.  Όταν μπήκαμε στο ευρώ όλοι μας, ενα προιόν που κανονικα κοστιζει 100 ευρω για να παραχθεί, στην Ελλαδα σήμερα κοστιζε 140 ευρω για να παραχθεί, ενώ στην Γερμανία 80 και στην Γαλλία 110… Άρα η Γερμανία έγινε ο προμηθευτης όλων των υπολοίπων χωρών σε πάρα πο λλα είδη γιατί ήταν φθηνότερα.

Αγοράσαμε όλοι, ακόμα και οι Γαλλοι, τα φθηνά και πολύ γερά γερμανικά αυτοκίνητα. Βέβαια δεν είχαμε ακριβώς τα χρήματα να τα αγοράσουμε άρα δανειστήκαμε λεφτα για να τα αποκτήσουμε. Και ετσι η Γερμανία έγινε ο δανειστής και οι άλλες χώρες οι δανειζόμενοι».

Όπως μάλιστα τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος τώρα που ο πληθωρισμος καθορίζεται και από τη Γερμανία και ολες οι άλλες χωρες εχουν αυξήσεις στον πληθωρισμό τους, η Γερμανία ζητάει να εφαρμόσουν όλες οι άλλες χώρες τον Γερμανικό τρόπο ανάπτυξης. «Γι” αυτό σας λένε συνέχεια οτι κανετε λαθος. Γι” αυτο τωρα σας λενε να αντιγραψτε τι κανει η Γερμανία κ θα φτιαξουν όλα. Αυτό είναι μια βλακεία – η Ελλαδα έκοψε μισθους και το εχει κάνει άψογα αλλά δεν τα εχετε καταφερει ακόμα γιατι δεν φτανετε τους Γερμανούς» τόνισε ο οικονομολόγος και πρόσθεσε:

«Θα σας πουν να κόψετε κι άλλο για να γινετε ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς υπάρχει ενα πρόβλημα -δεν αγοράζουμε πια και ανεβαίνει η ανεργία – ήταν ένας εντελώς λάθος τρόπος -φταίει εντελώς η Γερμανία και όχι η Ελλάδα».

Όπως εκτίμησε ο  Heiner Flassbeck «Η Γερμανία δεν αυξάνει μισθούς, παρα ελάχιστα. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία εχουν πρ? ?σαρμοστεί και χάνουν λεφτα καθημερινά. Αρα συντομα θα αναγκαστουν να κοψουν 25% κι αυτοί. Σύντομα θα εχουμε deflation και ειναι αυτό που θα κάνει τα πράγματα περισσότερο τραγικά. Ελπιζω κάποιοι να ξυπνήσουν πριν η καταστροφή γινει τεραστια!  Ενας τροπος υπάρχει για την επιβίωση του ευρώ κ αυτος ειναι να αυξηθουν οι μισθοί κ το κοστος παραγωγής στη Γερμανία για να μην χρείαζεται οι άλλες χώρες να κάνουν θυσίες που δεν βγάζουν πουθενα και ετσι να καταστραφεί ολο το ευρώ. Είναι μακρινό αυτο το σενάριο και πρεπεινα εχετε όλες οι χώρες του Νότου στο μερος σας και τη Γαλλία – αλλα αν δεν το ακολουθήσετε θα πέσουμε όλοι σε κραχ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.