Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες…

 Γερμανι κά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες...

Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε τις Roland Berger Strategy Consultants και Olivier Wyman για να ελέγξουν σε βάθος τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και να μετρήσουν τα τοξικά ομόλογα και τα επισφαλή δάνεια.

Η εξαίρεση. Η ισπανική κυβέρνηση προσέλαβε την Goldman Sachs για να ελέγξει την εθνικο­ποιημένη τράπεζα Bankia.

Η πολιτική λύση για την ισπανική κρίση ζυμώνεται μεταξύ Βρυξελλών, Μαδρίτης, Βερολίνου και Ουάσιγκτον, όμως ο λογαριασμός βγαίνει στην Ισπανία. Οι επιλογές θα είναι συνάρτηση και του κόστους, ένα μέρος του οποίου θα υπολογίσουν οι εταιρείες συμβούλων Roland Berger Strategy Consultants και Olivier Wyman.

Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε τις δύο εταιρείες για να ελέγξουν σε βάθος τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και να μετρήσουν τα τοξικά ομόλογα και τα επισφαλή δάνεια.

Η Roland Berger SC είναι μια πολυεθνική φίρμα συμβούλων με έδρα το Μόναχο. Ιδρύθηκε το 1967 απ’ τον Ρόλαντ Μπέργκερ, που υπήρξε σύμβουλος του Σρέντερ και πρωτομάστορας της αντεργατικής «Ατζέντας 2010».

Σε 31 χώρες

Η εταιρεία είναι ανάμεσα στις κορυφαίες του κλάδου παγκοσμίως με γραφεία σε 43 πόλεις και 31 χώρες. Η Roland Berger SC, που διαθέτει προσβάσεις και στη σημερινή Χριστιανοδημοκρατική ηγεσία της Γερμανίας, φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης και -σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της- βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων.

 Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες...

Ο Ρόλαντ Μπέργκερ, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Roland Berger, υπήρξε σύμβουλος του Σρέντερ και πρωτομάστορας της αντεργατικής «Ατζέντας 2010».

Η Roland Berger είναι ίσως περισσότερο γνωστή στο ελληνικό κοινό από το σχέδιο Eureca, που είχε προτείνει για την Ελλάδα, το οποίο αποτελούσε μια μεταφορά του μοντέλου της Treuhand που ακολουθήθηκε μετά την επανένωση στη Γερμανία. Προέβλεπε παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών (δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα κ.λπ.) στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντί 125 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα με τα οποία η Ελλάδα θα έσβηνε χρέος στην ΕΚΤ.

Σημαντική λεπτομέρεια: αν η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα γινόταν από τις Βρυξέλλες, απέφερε λιγότερα από 125 δισ., η διαφορά θα επέστρεφε στην Ελλάδα ως χρέος. Η Roland Berger επελέγη το περασμένο φθινόπωρο ως τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων.

 Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες...

Η BlackRock αγόρασε τον Μάη χιλιάδες μετοχές της εθνικο­ποιημένης Bankia.

Για την ανακεφαλαιοποίηση

Θα χρειαστούν 40 έως 450 δισ. ευρώ

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αφού γίνουν τα πρώτα τεστ αντοχής (stress tests), θα είναι δυνατή μια εκτίμηση με αριθμητικά δεδομένα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εως τώρα τα εικαζόμενα ποσά που θα χρειαστεί η Ισπανία κυμαίνονται μεταξύ 40 και? 450 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεχομένως η ασάφεια να αφήνει περισσότερο χώρο για να γίνει η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, ωστόσο είναι απαραίτητο να παρουσιαστούν αξιόπιστα στοιχεία. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το διαθέσιμο ποσό στα ευρωπαϊκά ταμεία δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 δισ. ευρ (τώρα είναι 440).

Ο επενδυτικός βραχίονας είχε «αγοράσει» μετοχές στα χαμηλά

Το ασυμβίβαστο με την BlackRock

Για περισσότερη αξιοπιστία και διαφάνεια αποφασίστηκε τελικά να μην είναι η BlackRock εκείνη που θα κάνει τον έλεγχο.

Η αμερικανική ελεγκτική εταιρεία είχε πάρει τη δουλειά σε προηγούμενες διασώσεις της τρόικας και είχε ελέγξει τις τράπεζες της χώρας μας και τις ιρλανδικές τράπεζες, οπότε ήταν η επικρατέστερη για την ανάθεση και στην Ισπανία. Ομως, κρίθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η BlackRock, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε μέσα στον Μάη -σε ιστορικό χαμηλό- χιλιάδες μετοχές της εθνικοποιημένης Bankia. Το συμβάν φώτισε τις μεγάλες τοποθετήσεις της BlackRock στον τραπεζικό τομέα στην Ισπανία και αυτό την απέκ εισε από τον έλεγχό του.

Οι Αμερικάνοι

Στον έλεγχο των ισπανικών τραπεζών εκτός από τους Γερμανούς θα συμμετέχει και η Olivier Wyman, θυγατρική της αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας Marsh & McLennan. Οι σύμβουλοι της Olivier Wyman είναι ο σύνδεσμος που έχουν οι απαρχές της οικονομικής κρίσης με το πιο πρόσφατο, ισπανικό επεισόδιό της. Σύμφωνα με την κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου του πρώην κορυφαίου στελέχους του ομίλου της Citigroup Τόμας Μάχερας, η Citi το 2005 είχε απευθυνθεί στην Olivier Wyman για να πάρει επενδυτικές συμβουλές και αυτή τη συμβούλεψε να ανοιχθεί σε «τοξ ικά» σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως αυτά που βασίζονταν σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.

Το αποτέλεσμα ήταν η τράπεζα να καταγράψει 50 δισεκατομμύρια δολάρια απώλειες και να σπεύσει η αμερικανική κυβέρνηση να τη διασώσει το 2008.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

 Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες... Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες... Γερμανικά τεστ αντοχής στις ισπανικές τράπεζες...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.