Γερμανία: Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή

174EAD0B019FA6B40F1A47CE89DCEB60.jpg

Μάχη και για την τελευταία ψήφο δίνουν όλα τα κόμματα δύο μέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες. Οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτός βουλής το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία.

Από την Deutsce Welle

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές συνεχίζεται, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις κορυφώνονται και τον λόγο έχουν τώρα οι ψηφοφόροι. Σε λιγότερο από 100 ώρες, στις 18.00 ακριβώς την Κυριακή (19.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταδοθούν τα πρώτα έξιτ πολς και στη συνέχεια σταδιακά τα αποτελέσματα. Ένα πράγμα διαφαίνεται από τώρα: σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων χάσει την πλειοψηφία, ανέβει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και μειωθεί η εκλογική δύναμη των Πρασίνων, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκος.

Οριακή πλειοψηφία για τον κυβενρητικό συνασπισμό

Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση σπάζοντας χθες το βράδυ μια παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία 10 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το Εκλογικό Βαρόμετρο. Τα νέα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν ένα 9%, το κόμμα Η Αριστερά να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτι κή Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός. Να υπενθυμίσουμε ότι χθες δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild έδινε στο κόμμα 5% και μαζί εισιτήριο εισόδου στη γερμανική βουλή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εν λόγω ινστιτούτου Χέρμαν Μπίνκερτ όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AfD, απείχαν σε ποσοστό 28% από τις προηγούμενες εκλογές του 2009.

Προεδρική προτροπή

Πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα; Κάνοντας έναν απολογισμό τις περασμένες εβδομάδες διαμορφώθηκαν τάσεις στις δημοσκοπήσεις που δεν έχουν αλλάξει. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό καταρχήν ότι η πλειοψηφία θα είναι εξαιρετικά οριακή. Καταγράφονται επίσης μικρή άνοδος της δύναμης των Σοσιαλδημοκρατικών και συνεχής πτώσης του κόμματος των Πρασίνων. Υπάρχει βέβαια και το στατιστικό όριο του λάθους που φτάνει στο 3% για τα μεγάλα κόμματα και το 1% για τα μικρά και που σχετικοποιεί κάθε πρόβλεψη. Και τέλος υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι, κυρίως νεαρής ηλικία? ?, που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Προς αυτούς, αλλά κυρίως σε όσους δεν πρόκειται να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή απευθύνθηκε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ χθες προτρέποντάς τους να ψηφίσουν. «Το δικαίωμα στην αποχή ανήκει στις ελευθερίες στη Γερμανία, αλλά η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία, διαμορφώνεται από εμάς», τόνισε ο Γκάουκ σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση προέδρου σε προεκλογική περίοδο. Στις εκλογές του 2009 το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 29%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.