Γερμανία: Δημογραφικοί λόγοι «ρίχνουν» το ποσοστό ανεργίας των νέων

 Γερμανία: Δημογραφικοί λόγοι «ρίχνουν» το ποσοστό ανεργίας των νέων

Η χαμηλή ανεργία των νέων στη Γερμανία εξηγείται κυρίως από τη μείωση του αριθμού των νέων, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το οικονομικό ινστιτούτο DIW, το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός αυτό.

«Δεν υπάρχει κάτι για να χαιρόμαστε», προειδοποιεί ο Καρλ Μπρένκε, εμπειρογνώμονας του DIW για την αγορά εργασίας. «Η ανεργία μειώνεται κυρίως για δημογραφικούς λόγους και όχι επειδή υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εργασίες ή θέσεις εκπαίδευσης για τους νέους».

Η ανεργία φθάνει το 8% των νέων ηλικίας 15 ως 24 ετών στη Γερμανία, βρίσκεται δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό στους κόλπους της ΕΕ, υπενθυμίζει το DIW. Το ινστιτούτο υπογραμμίζει πως το ποσοστό αυτό, το χαμηλότερο μετά την επανένωση της Γερμανίας, το 1990, είναι χαμηλότερο από το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν την περίοδο από το 2005 ως το 2012 στη Γερμανία, ενώ έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο στις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν περισσότερο πληγεί από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ανεργία των νέων υπερβαίνει έτσι το 50% στην Ισπανία ή στην Ελλάδα, το 30% στην Ιταλία και το 20% στη Γαλλία.

Το DIW ανησυχεί ωστόσο για το έλλειμμα στην εκπαίδευση και για τη χαμηλή κινητικότητα των νεαρών ανέργων στη Γερμανία. «Καθώς υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι νέοι στη Γερμανία, η κοινωνία πρέπει να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερο ότι θα εκπαιδευθούν καλά και θα βρουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας», εκτιμά ο Μπρένκε.

Η Γερμανία καταγράφει από το 2005 λιγότερες από 700.000 γεννήσεις ετησίως, δηλαδή σχεδόν τις μισές απ” ό,τι στη δεκαετία του 1960 (1,3 εκατομμύριο). Αυτή η χαμηλή γεννητικότητα, ένα φαινόμενο που είναι ήδη παλιό, αρχίζει να προκαλεί ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν τα προσεχή χρόνια και το Βερολίνο θα επιχειρήσει να τις αντισταθμίσει με μαζική προσφυγή στη μετανάστευση.

Η Γερμανία, η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην ΕΕ (82 εκατ. κάτοικοι), έχει ήδη πληθυσμό κάτω των 20 ετών μικρότερο απ” αυτό της Γαλλίας, της δεύτερης χώρας της ΕΕ με το μεγαλύτερο πληθυσμό, η οποία έχει ωστόσο 16 εκατ. κατοίκους λιγότερους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.