ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

MANDRAKIS     Για άλλη μια φορά τα απορρίμματα είναι στο προσκήνιο, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά στην Ηλεία.

Για άλλη μια φορά οι αιρετοί στην ΤΑ τρέχουν τελευταία στιγμή, με σημαντικές καθυστερήσεις με αρκετές παλινωδίες, να βρουν λύσεις.

Για άλλη μια φορά συμπολίτες μας κινητοποιούνται, αρνούμενοι να δεχθούν κοντά στις περιοχές τους εναπόθεση απορριμμάτων. Προβάλλοντας επιφυλάξεις άλλες δικαιολογημένες και άλλες αδικαιολόγητες, έρχονται αντιμέτωποι με το δημόσιο συμφέρον, προτάσσοντας το δήθεν τοπικό, χωρίς να σκέφτονται τι θα απογίνουν τα δικά τους απορρίμματα.

α) Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι οι αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν τις μεγαλύτερες και τις σοβαρότερες ευθύνες για την ανυπαρξία χώρων υγειονομικής εναπόθεσης των απορριμμάτων. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές έχουν βάθος χρόνου, από τότε που η ευθύνη μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση στην πρώην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στους Δήμους. Τότε που υπήρχαν, χρόνος, χρήματα από το εσωτερικό και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν υπήρχε όμως η διορατικότητα η ικανότητα και η βούληση για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, απεναντίας υπήρχαν αντιδράσεις που συμμετείχαν  και Δήμαρχοι. Όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι υποχωρούσαν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, μετέφεραν την ευθύνη ο ένας στον άλλον ανάγοντας την μικροπολιτική, σε Πολιτική. Οδηγηθήκαμε έτσι στο χάσιμο των ευκαιριών, στην διαιώνιση του προβλήματος, στην απραξία, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ταφή, την χειρότερη λύση για όλους μας.

Σημαντικές και διαχρονικές είναι και οι ευθύνες των διαφορετικών κάθε φορά αντιδρώντων συμπολιτών μας, ανάλογα με την περιοχή. Όποτε βρισκόταν μια λύση, πάντα υπήρχαν αντιδράσεις από συμπολίτες, τις    ΄ τοπικές κοινωνίες ΄  , τότε και σήμερα αιρετούς και άλλους επιτήδειους. Διότι η καλύτερη λύση να βρεθεί για υγειονομική εναπόθεση, προϋποθέτει πρωτίστως τοποθεσία. Όχι μόνο ανέχθηκαν ή συμφωνούσαν με τις παραπάνω συμπεριφορές, των αρμοδίων αλλά τις επεδίωκαν. Όπως και σήμερα, που στην ουσία τι λένε, ΄ μακριά από την πόρτα μας και όπου θέλουν ας τα πάνε ΄ πιθανόν στην πόρτα του  γείτονα. Το αντιφατικό βέβαια είναι ότι  απαιτούν από τους Δήμους να συλλέγουν τα απορρίμματα τους, και δεν αναρωτιούνται που θα  αποτεθούν.

β) Έτσι διαχειριστήκαμε την προηγούμενη εικοσαετία, αιρετοί και πολίτες το πρόβλημα των απορριμμάτων και φθάσαμε στο σημερινό σχετικό αδιέξοδο με μοναδικές προοπτικές, τις επώδυνες προσωρινές, αλλά απαραίτητες λύσεις και την πιθανή λειτουργία του εργοστασίου, που όμως δεν προβλέπεται πριν την τριετία.

Τι θα γίνει θα συνεχίσουμε κάνοντας τα ίδια, σφυρίζοντας δήθεν αδιάφορα; Μεταξύ μας μόνο θα το λύσουμε δεν υπάρχει κανένας άλλος σωτήρας. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε όλοι τι θα γίνει με τα απορρίμματα, όλοι και όχι μόνο οι Δήμαρχοι. Μαγικές ή ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν, (όπως και για την οικονομική κρίση), αν δεν θέλουμε να δούμε τα σκουπίδια να μας πλημμυρίζουν.

Οι αιρετοί θα πρέπει να μας πείσουν με επιχειρήματα, σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια, ενημέρωση, χρειάζεται να ξεπεράσουν τον παλιό κακό εαυτό τους. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και οι κάτοικοι που τους αγγίζει το πρόβλημα, εξαντλώντας την υπομονή τους, υποχωρώντας από τις αντιδράσεις τους, για τη δημόσια υγεία αλλά και την δική τους, για το κοινό καλό αλλά και το δικό τους. Να αναβαθμίσουν τις διεκδικήσεις τους ξεπερνώντας την στείρα άρνηση, για ουσιαστική συνεννόηση, με ορθολογικές απαιτήσεις. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται να διαπιστώσουμε από του αρμόδιους και τους αιρετούς ποιοτική αλλαγή συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις που θα τηρούνται, όπως.

1 Οι λύσεις προσωρινής εναπόθεσης να γίνονται με τις καλύτερες δυνατόν προδιαγραφές και προϋποθέσεις ώστε να επιβαρύνεται όσο λιγότερο γίνεται το περιβάλλον. Η πολιτεία και η Περιφέρεια ΔΕ χρειάζεται να βοηθήσουν αποφασιστικά παραχωρώντας τις σχετικές άδειες παράλληλα με ουσιαστικούς ελέγχους.

2 Οι δήμοι Πύργου και Αμαλιάδας σαν οι μεγαλύτεροι δήμοι και άμεσα εμπλεκόμενοι, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες να επιδιώξουν την συνεργασία όλων των δήμων της Ηλείας, διότι το πρόβλημα είναι κοινό, απαιτείται μεγαλύτερη συναίνεση για την  αποτελεσματικότητα των προσωρινών λύσεων, κυρίως όμως για την επίσπευση των διαδικασιών για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.

3 Στους πολίτες κοντά στις περιοχές προσωρινής εναπόθεσης, να τους δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία θα τα επιβαρυνθούμε όλοι οι υπόλοιποι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα θλιβερό λαϊκίστικο φαινόμενο. Είναι λυπηρό να υπάρχουν κόμματα, βουλευτές, πολιτικοί, αιρετοί, οργανώσεις που υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις των πολιτών, χωρίς να  προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για το σήμερα. Απεναντίας προτείνουν το χάος και το ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ, διότι έτσι νομίζουν ότι θα κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Με αυτή τους τη στάση οξύνουν το πρόβλημα παίζουν με την δημόσια υγεία λαϊκίζουν επικίνδυνα χαϊδεύοντας αυτιά.

Ας συνεννοηθούμε λοιπόν όλοι μας ο καθένας από την θέση του για να βρούμε λύσεις για τα απορρίμματα που πέρα από τα υπόλοιπα αφορά την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Υ.Γ. Το άρθρο γράφθηκε πριν την κοινή παρουσία την συνέντευξη και τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Δημάρχων, είναι ενθαρρυντικό και παρήγορο, απομένει να δούμε τις πράξεις.

Βασίλης Μανδαράκης                                                                                  Γραμματέας της ΝΕ Ηλείας και μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.