Αποδεσμεύονται κοινοτικά κονδύλια……

Με ταχύτατες διαδικασίες προωθεί η Κομισιόν την εκταμίευση των κονδυλίων ύψους 12 δις ευρώ του ΕΣΠΑ με στόχο την παροχή ρευστότητας για την έξοδο από την ύφεση τη στιγμή πάντως που ενισχύεται και η εποπτεία της υλοποίησης του δεύτερου προγράμματος στήριξης μέσω της αναβάθμισης του ρόλου της Ομάδας Δράσης στην Αθήνα, υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ.
Σύμφωνα με τη Free Sunday, το μήνυμα που επιδιώκουν να
περάσουν στον ελληνικό λαό οι εταίροι, ενόψει των εκλογών, είναι ότι η τήρηση των δεσμεύσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έξοδο από την ύφεση. Παράλληλα, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αποδεσμευτούν άμεσα τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να επανακκινήσουν τα μεγάλα έργα, να φτάσει ζεστό χρήμα στις τράπεζες για δανειοδότηση των ΜμΕ και να αρχίσουν να υλοποιούνται δράσεις με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, που πλησιάζει το 50%.
Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο (εστάλη την περασμένη Τετάρτη), ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζητά να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες έως τις 28 Μαρτίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία θέτει χρονοδιάγραμμα για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ΕΣΠΑ, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί τους τελευταίους 12 μήνες έγιναν πολλές συναντήσεις σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά τα προβλήματα παρέμειναν, παρά το γεγονός ότι οι νομικές διαδικασίες για την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο 95% έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή.
Συγκεκριμένα, κινητοποιούνται άμεσα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με σκοπό την αποδέσμευση των 650 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη των ΜμΕ, ώστε να παρασχεθεί η τόσο απαραίτητη ρευστότητα και κάλυψη κινδύνων, για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής θα εξασφαλιστεί η άμεση συμφωνία στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιμερισμού των κινδύνων (εγγυητικό ταμείο με προικοδότηση που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ), με σκοπό την υποστήριξη έργων υποδομής καίριας σημασίας ενώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενεργοποιείται το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έστειλε και κλιμάκιο κοινοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα για επιτόπια εξέταση των δράσεων που θα αναληφθούν.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν δράσεις για τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης και των ευκαιριών απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, δυνατότητες συνδυασμού επαγγελματικής κατάρτισης και εργασίας, καθώς και ενίσχυση της κινητικότητας.
Αναφορικά με την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος στήριξης, την περασμένη Τρίτη, στη συνάντηση στις Βρυξέλλες του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ με εκπροσώπους των κρατών-μελών, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ρόλου της Ομάδας, σε υλοποίηση σχετικής εντολής των ηγετών της Ευρωζώνης.Η Oμάδα Δράσης, εκτός από την παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα μας, θα παρακολουθεί πλέον την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα επικουρεί την τρόικα. Free Sunday.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.