Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της τρόικας

550_334_121852.jpg

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απάντηση του υπουργού οικονομικών Γ.Στουρνάρα έχει αρχίσει, αλλά τα μηνύματα από τις δύο πλευρές δεν αφήνουν και φοβερά περιθώρια αισιοδοξίας. Η βεβαιότητα του υπουργού οικονομικών που δε βλέπει μέτρα στον ορίζοντα εδράζεται μόνο στο γεγονός ότι κατά 90% ο έλεγχος θα σπάσει σε δύο κομμάτια και αυτό που ξεκινάει την Κυριακή αφορά μόνο τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ., που απομένει από τον έλεγχο του Ιουλίου. Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο κανονικός έλεγχος του τριμήνου, άρα και η κάλυψη του δημοσιονομ ικού κενού, δε θα ξεκινήσουν παρά αμέσως μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου (14/10) .

Στις Βρυξέλλες έχουν αντιληφθεί πως η ελληνική πλευρά εκλαμβάνει το σπάσιμο του ελέγχου ως πίστωση πολιτικού χρόνου. Στην πράξη, όμως, ανάμεσα στην Κυριακή των γερμανικών εκλογών και το Eurogroup μεσολαβούν απλώς τρεις εβδομάδες, χρόνος που η ελληνική πλευρά ουκ ολίγες φορές έχει εξαντλήσει σε πολύ απλούστερες διαπραγματεύσεις.

Για παράδειγμα, η τρόικα δε φαίνεται να έχει πειστεί από τα email του υπουργείου οικονομικών για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά είχε αναπτύξει μία ρητορική άρνησης των λουκέτων. Τα τελευταία δεδομένα, όμως, δείχνουν πως ακόμα πιο δύσκολα η Κομισιόν θα μπορούσε να υποχωρήσει και η ελληνική πλευρά ξέρει από την περασμένη Τρίτη ακριβώς για ποιο λόγο.

Ένα απλούστερο θεωρητικά ζήτημα, αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, πρέπει και αυτό να κριθεί κατά πόσο έχει επιτευχθεί, ενώ και για τον κώδικα των δικηγόρων η τρόικα έχει την πληροφόρηση πως το «άνοιγμα»του επαγγέλματος δεν είναι και τόσο «άνοιγμα».

Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη πως στο τέλος της μέρας η Αθήνα δε θα τραβήξει το πράγμα στα άκρα, καθώς χρειάζεται το 1 δισ. αφενός για να έχει ταμειακά διαθέσιμα όσο θα διαρκεί η μεγάλη διαπραγμάτευση, αφετέρου για να εγγράψει κατά την πάγια αλλά αμφισβητούμενη πρακτική της τα 500 εκ. ευρώ των SMPs στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και να ανακοινώσει ευκολότερα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως κάνει από τον Αύγουστο.

Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, που βασίζεται στην είσπραξη κερδών από ελληνικά ομόλογα και στην ανατροφοδότηση του εσωτερικού χρέους δεν πρόκειται να σώσει κανέναν από την ανάγκη των πρόσθετων μέτρων.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί, καθώς αυτή τη στιγμή είναι παντελώς αστάθμητος είναι η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία το πρωί της Δευτέρας. Το ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος και τι ποσοστό θα λάβει η Άνγκελα Μέρκελ θα κρίνει εν πολλοίς το αν Γερμανοί θα συνεχίσουν αυτήν τη σχετικά χαλαρή ρητορική σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα που επικράτησε τους τελευταίους μήνες ή θα σκληρύνουν τη στάση τους. Άλλος ένας λόγος που ο τωρινός έλεγχος δεν πρέπει να τραβήξει τρεις βδομάδες έχει να κάνει και με τη διάθεση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έχει ακο? ?στεί και περιμένει στη γωνία με τους πολύ αυστηρούς κανόνες του για το πότε το χρέος είναι βιώσιμο και πότε όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.