Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ρεκόρ επενδύσεων το 2011…

Ρεκόρ επενδύσεων στην «πράσινη» ενέργεια σημειώθηκε το 2011.Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του  Bloomberg New Energy Finance, πέρυσι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έφτασαν τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 5%, συγκριτικά με τις επενδύσεις του 2010.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα χρήματα που διοχετεύτηκαν στη  βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αυξήθηκαν πέρυσι κατά 36% και έφτασαν τα 136,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι ΗΠΑ επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια 56 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την Κίνα που επένδυσε 47,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που οι ΗΠΑ παίρνουν το προβάδισμα από την Κίνα στις «πράσινες» επενδύσεις.

Η έκθεση του  Bloomberg New Energy Finance παρουσιάστηκε σε σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετείχαν 500 επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο, με στόχο την κινητοποίηση κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό – ρεκόρ των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφορά επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιοκαύσιμα και καθαρές τεχνολογίες. Δεν περιλαμβάνει επενδύσεις σε φυσικό αέριο, πυρηνική ενέργεια ή καθαρό άνθρακα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι η βιομηχανία ΑΠΕ είχε και μεγάλες απώλειες. Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια μειώθηκαν κατά 17%, ενώ οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών υφίστανται ισχυρές πιέσεις από τη μείωση των τιμών των ακατέργαστων υλικών και την υπερπροσφορά.

Αντίστοιχοι παράγοντες οδήγησαν και στην πτώχευση της Solyndra, που κατέρρευσε λίγο μετά την χορήγηση δανείου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.