Ανέβηκε το κόστους στη στέγαση από θέρμανση και ρεύμα….

Το 2011 είδε Παιδεία, Ενδυση-υπόδηση και Υγεία να γίνονται φτηνότερες, ενώ στον αντίποδα παρέμειναν η στέγαση, η διατροφή και οι μεταφορές.Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός του περασμένου Δεκεμβρίου έκλεισε στο 2,4% σε ετήσια βάση, μειωμένος τόσο σε σχέση με το 2,9% του Νοεμβρίου όσο και πολύ περισσότερο σε σχέση με το 5,2% του Δεκεμβρίου του 2010. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έκανε παρόμοια βουτιά το ίδιο διάστημα στο 2,2%.

Οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι οι σημαντικότεροι τροφοδότες των πληθωριστικών τάσεων στο λιανεμπόριο, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν το τζίρο τους με «πάγωμα τιμών» στα περισσότερα προϊόντα, αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. οι επικοινωνίες και ο ρουχισμός.

Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του κόστους διαβίωσης έχει παίξει και η επιτυχής παρέμβαση του κράτους στις τιμές στην εκπαίδευση και το σύστημα Υγείας.

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που καταγράφονται το Δεκέμβριο στους κλαδικούς δείκτες είναι:

7,9% στη Στέγαση 4,6% σε Αλκοολούχα ποτά και καπνό 4,3% σε Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 3,1% σε Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια 2,0% στις Μεταφορές 1,9% σε Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Αντίστοιχα, οι μειώσεις τιμών που καταγράφονται είναι:

1,1% σε Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες 0,9% στην Εκπαίδευση 0,6% σε Ένδυση και υπόδηση 0,4% στην Υγεία 0,4% στις Επικοινωνίες 0,1% σε Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.