Αμαλιάδα: Καταργήθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής Γερακίου – Περιστερίου

katafigio.gerakiou Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα  το Καταφύγιο Αγρίας Ζωής Γερακίου –Περιστεριού,το οποίο αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα τα τελευταία χρονιά των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας με αποτέλεσμα να καταργηθεί.

Το καταφύγιο  είχε τεθεί σε εφαρμογή, έπειτα από την κατάργηση του καταφύγιου Δαφνιώτισσας και την δημιουργία ενιαίου καταφύγιου από τα Δασαρχεία Αμαλιάδας και Πύργου συνολικής έκτασης 14.000 στρεμμάτων. Μετά την μονομερή κατάργηση του καταφυγίου από την πλευρά του Πύργου, το εναπομείναν καταφύγιο έκτασης 6.000 στρεμμάτων.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Μουσάς δήλωσε:

“Η  κατάργηση του από καταφύγιο, έχει και αλλά θετικά, για παράδειγμα, δε πρέπει να ξεχνάμε πως κατά τον περασμένο χειμώνα, υπήρξαν πολλά τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, ενώ το ερχόμενο διάστημα, με την δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, πιστεύουμε πως το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο έντονο, ενώ με την παρουσία των νόμιμων κυνηγών αφού έχει καταργηθεί ως καταφύγιο η εν λόγω περιοχή, θα μειωθεί στο ελάχιστο το παραπάνω φαινόμενο.  Επίσης θα διευρυνθεί ο κυνηγητικός χάρτης της περιοχής, με αποτέλεσμα χρόνο ηρεμίας και λιγότερη θηραματική πίεση στο εναπομείναν ενδημικό θήραμα.

Τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστεί κάνεις και τις απαγορεύσεις θήρας σε γειτονικούς υδροβιότοπους, πολλοί κυνηγοί, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το κυνήγι του λαγού και της μπεκάτσας. Ανοίγοντας λοιπόν την περιοχή αυτή στο κυνήγι, θα μειωθεί η πίεση στους ήδη υπάρχοντες κυνηγότοπους, αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστες συνέπειες…

Άλλωστε μη ξεχνάμε, πως το άνοιγμα ενός ακόμη χώρου στο κυνήγι, θα αποσυμφορήσει την κατάσταση δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες  διαβίωσης στα ιδία τα θηράματα και μικρότερη κυνηγητική πίεση. Εκ των πραγμάτων τα δικαιώματα θήρας στην Ηλεία γενικότερα, είναι κάπως περιορισμένα, αφού δεσμεύεται ήδη έκταση 22.000 στρεμμάτων, έκταση που καλύπτει το καταφύγιο περιοχών Νεμούτας  και Λαμπείας.

Εδώ, έρχεται να σημειωθεί και να  επισημανθεί και η αξία των αναγνωρισμένων-συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΚΑ συλλόγων όπως ο δικός μας, όπου μέσω των συζητήσεων μας και η αναγνώρισή μας ως νόμιμοι εκπρόσωποι των κυνηγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έρχονται αποτελέσματα σαν αυτό.

Τέλος , είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την συγκεκριμένη απόφαση, και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και το Δασαρχείο Αμαλιάδας και κυρίως το Δασάρχη Αμαλιάδας κ. Λυκούργο Πολυχρονοπουλο, που προώθησε στο υπουργείο το αίτημά μας, μιας και όπως είπαμε αποτελούσε πάγιο αίτημα μας η κατάργηση του συγκεκριμένου καταφυγίου” .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.