Αμαλιάδα: Ιδρύεται Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο

koinoniko-iatreio Στη σημερινή εποχή της κρίσης η εξοντωτική ανεργία, η φτωχοποίηση και η συνολικά σταδιακή εξαθλίωση και υποτίμηση της ζωής μας, οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την εμφάνιση δραματικών φαινομένων όπως του αποκλεισμού από την απαραίτητη πρόσβαση στην Υγεία χιλιάδων συνανθρώπων μας. Η κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική επιβάλλει τη δραστική μείωση των δαπανών στο ζωτικής σημασίας τομέα της Υγείας-Πρόνοιας, αποποιούμενο την ευθύνη του να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας. Αντίθετα, θεσπίζει το αντίτιμο των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, το αντίτιμο των 25 ευρώ για νοσοκομεία, αρνείται την κάλυψη του συνόλου του κόστους βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και φαρμάκων στους ανασφάλιστους ενώ επιβαρύνει ακόμα όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη με διάφορες χρεώσεις και συμμετοχές, καταργώντας επί της ουσίας το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται πρώτοι από όλους οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι και κυρίως ανάμεσα τους οι βαριά και χρόνια πάσχοντες, που βιώνουν ολοκληρωτικό κοινωνικό αποκλεισμό και ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, σωματικής και ψυχικής σαν σύνολο, καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής τους. Η γραφειοκρατία σχετικά με τη απόδοση κάρτας ανεργίας αλλά και η συντριπτική επικράτηση της μαύρης εργασίας εντάσσουν στους «απόκληρους» της Υγείας ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, μια από τις εκφάνσεις της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής είναι και η επιλογή ευθείας αναμέτρησης και με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, με αποτέλεσμα το σύνολο του Συστήματος Υγείας να φυτοζωεί. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η απόλυτη αναγκαιότητα για την άμεση δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στην Αμαλιάδα, που θα στηρίζεται στην εθελοντική βοήθεια φαρμακοποιών, γιατρών και άλλων συνανθρώπων μας και θα λειτουργεί με βάση την

αμεσοδημοκρατία, την αντιιεραρχία και την αυτοοργάνωση, ως μια προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας αλλά και του καθολικού ανθρώπινου δικαιώματος της πρόσβασης στις ανάλογες υπηρεσίες. Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ», ανταποκρινόμενο στις δυσκολίες που περνά ένα σημαντικό κομμάτι των συμπολιτών μας προχωρά στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης στην Αμαλιάδα το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο μας.
Η λειτουργία του θα στηριχτεί αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας (γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.α.) καθώς και όσων πολιτών θα ήθελαν να βοηθήσουν σε τομείς όπως η γραμματειακή υποστήριξη. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας. Ιδιαίτερα προσδοκούμε στη στενή συνεργασία και βοήθεια με τον κάθε γιατρό και φαρμακοποιό της περιοχής μας, που εργάζεται είτε ιδιωτικά είτε στο Ε.Σ.Υ. στο βαθμό που νοιώθει ο ίδιος ότι μπορεί να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια.
Χωρίς την πρόθεση, αλλά ούτε και την αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους που αποσύρεται από την ευθύνη φροντίδας των πολιτών του, έχουμε πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης, αλλά πιστεύουμε σθεναρά πως η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.
Έτσι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας, αλλά και της συνοχής του κοινωνικού ιστού, καθώς και για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση. Έχοντας επίγνωση εκ των προτέρων του δύσκολου έργου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, επιστρατεύοντας δυναμικές αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης, αλλά και αντλώντας αισιοδοξία και εμπειρία από αντίστοιχα εγχειρήματα όπως το (Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δήμου Σαλαμίνας) που λειτουργεί άψογα εδώ και έναν χρόνο σας καλούμε να συμμετάσχετε και να συνδιαμορφώσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης και στην Αμαλιάδα.
Ευχή όλων μας είναι το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης  Αμαλιάδας  να επιτελέσει το σκοπό του γιατρεύοντας και απαλύνοντας τον πόνο όσων το έχουν ανάγκη»
Τηλέφωνα επικοινωνίας για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αμαλιάδας: 2114110952, 6976175145

Από το Πανελλήνιο Σωματείο “Στάση Ζωής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.