Ακριβά πληρώνει ο Έλληνας τα φθηνά προϊόντα

Ακριβά πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής τα φθηνά προϊόντα, αυτά που σε άλλες χώρες της Ευρώπης ανήκουν στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωησης. Μάλιστα , σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ( ΙΕΛΚΑ) , πολλά τέτοια αγαθά πωλούνται στον Έλληνα σε υπερδιπλάσια τιμή από αυτή που προσφέρονται σε έναν Ισπανό ή έναν Άγγλο καταναλωτή.
Παρά το γεγονός ότι το μέσο καλάθι του Έλληνα καταναλωτή, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, είναι οριακά φθηνότερο κατά 1% σε σχέση με την Ισπανία και 8% σε σχέση με την Αγγλία, το «φθηνό καλάθι» είναι σημαντικά ακριβότερο.

Συγκεκριμένα 1 κιλό αλεύρι ο Έλληνας  μπορεί να το βρει προς 0,73 ευρώ ,που είναι η χαμηλότερη τιμή,  όταν ο Ισπανός το βρίσκει προς 0,31 ευρώ! Στο απορρυπαντικό πιάτων,  η χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα είναι 0,86 ευρώ όταν στην Αγγλία είναι 0,38 ευρώ.  Μεγάλη είναι και η απόκλιση στην τιμή που πωλείται η 6άδα εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού 1,5 lt, καθώς η χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα είναι 1,08 ευρώ, όταν στην Ισπανία πωλείται μόλις 0,50 ευρώ, ποσό που δίνει ο Έλληνας για ένα μπουκαλάκι νερό των 500 ml από το περίπτερο.

Από την έκθεση του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι τα προϊόντα που επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες (λόγω της συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα μεγάλης χρηματικής αξίας τους) είναι τα απορρυπαντικά και κυρίως το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων.

Ο λόγος, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, είναι ότι στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές , ενώ στο ελληνικό παρατηρητήριο τιμών υπάρχουν ελάχιστα τέτοια προϊόντα.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι το αραβοσιτέλαιο, για το οποίο η διαφορά με το εξωτερικό είναι αποτέλεσμα του εντοπισμού σε Αγγλία και Ισπανία μόνο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (τα οποία όμως είναι σε αντίστοιχες τιμές με τα ελληνικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας).

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η διαφορά στην ποιότητα των προϊόντων βάση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς, όπως για παράδειγμα η μαρμελάδα (όπου στην Ελλάδα η παρασκευή της βασίζεται κυρίως στα φρούτα και όχι τόσο στη ζάχαρη) και το ψωμί για τοστ.

Αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα χαμηλότερο μέσο καλάθι από την Αγγλία (κατά 15% περίπου) ενώ έχει πλέον και μικρότερο μέσο καλάθι από την Ισπανία (κατά 5,5% περίπου).

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο είναι 13%, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (5%) και την Ισπανία (8%), επηρεάζοντας αναπόφευκτα τις τελικές τιμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.