«Ένεση» 5 δισ. λιρών στις τράπεζες

 «Ένεση» 5 δισ. λιρών στις τράπεζε ς

Την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, με στόχο την τόνωση του δανεισμού από τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των «παραλυτικών συνεπειών» τις οποίες προκαλεί η κρίση της ευρωζώνης στην οικονομία της χώρας, ξεκίνησε η κυβέρνηση της Βρετανίας και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί αργά χθες, έτυχαν ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από επιχειρηματικούς ομίλους και τις αγορές.

Τα μέτρα παροχής έκτακτης ρευστότητας που μπορεί να ανέλθει σε έως και 100 δισ. λίρες (123 δισ. ευρώ) δείχνουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ότι η κυβέρνηση δεν είναι «ανήμπορη ενώπιον της θύελλας του χρέους στην ευρωζώνη».

Ένα μέρος του λεγόμενου σχεδίου επιχορήγησης έναντι δανεισμού, με βάση το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται τουλάχιστον 5 δισ. λίρες κάθε μήνα από την Τράπεζα της Αγγλίας -υπό τον όρο ότι θα αυξήσουν τα δάνειά τους- εφαρμόστηκε ήδη σήμερα.

Άλλες προτάσεις, που αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπουν την ανταλλαγή δανείων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με κυβερνητικά χρεόγραφα.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παροχή δανείων ύψους 80 δισ. λιρών σε νέα δάνεια με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά της αγοράς.

Η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την «επίδοση των τραπεζών στην διατήρηση ή την επέκταση του δανεισμού τους».

Τα μέτρα αυτά θεωρούνται συμπληρωματικά στην λεγόμενη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έχει οδηγήσει στην εισροή 325 δισ. λιρών στην οικονομία από το 2009.

Επικριτές των κυβερνητικών σχεδίων αμφισβητούσαν πάντως χθες εάν και κατά πόσον το νέο πακέτο, που ανακοινώθηκε πριν από τις ελληνικές εκλογές, θα έχει σημαντικές συνέπειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.