Ένα σενάριο κερδοσκοπίας στην πλάτη της Ελλάδας..

Το τελευταίο διάστημα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, είναι από τα έντυπα που “πρωτοστατεί” με πλήθος δημοσιευμάτων και αρκετές αναλύσεις στο σενάριο ελληνικής χρεοκοπίαςε και επαναφοράς της δραχμής στη χώρα μας. Πίσω όμως από όσα γράφονται, ίσως κρύβεται και μία πιθανότητα, όλα αυτά να είναι απλά ευσεβείς πόθοι και όχι πραγματικότητα!

Ο πρόεδρος του μιντιακού ομίλου Pearson, στον οποίο ανήκουν οι Financial Times, είναι από το 2005 ο αμερικανός πολίτης, Γκλεν Μορένο. Όπως αναφέτει το iefimerida o συγκεκριμένος άνθρωπος εργάστηκε για 18 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ ακόμα και σήμερα είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στον επενδυτικό κολοσσό Μan Group Plc, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 44 δισ. ευρώ, «ποντάροντας» και στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, το 2009 ορίστηκε διαχειριστής του πακέτου ύψους 37 δισ. λιρών που διέθεσε η κυβέρνηση Μπράουν για τη διάσωση των βρετανικών τραπεζών. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι παράλληλα με αυτή του τη δραστηριότητα ήταν και συνδιαχειριστής χρηματοπιστωτικού οίκου στο Λιχτενστάιν, μέσω του οποίου Βρετανοί φοροφυγάδες διοχέτευαν τις οικονομίες τους εκτός χώρας. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τον Μορένο σε παραίτηση, ενώ το σκάνδαλο που προκλήθηκε έπληξε την κυβέρνηση Μπράουν.

To πιο αξιοσημείωτο είναι πως εφημερίδες διεθνούς κύρους, όπως η γερμανική Handelsblatt και οι Times του Λονδίνου, έχουν αναφέρει ξεκάθαρα στο παρελθόν ότι πολλά δημοσιεύματα των Financial Times εξυπηρετούν αμερικάνικα και βρετανικά κερδοσκοπικά συμφέροντα με στόχο να πλήξουν το ευρώ, καθοδηγούμενα από συγκεκριμένα κυκλώματα.

Είναι άραγε και ο Γκλεν Μορένο κομμάτι αυτών των κυκλωμάτων; Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποδείξει, ωστόσο οι φήμες αυτές καθιστούν την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα των διεθνών οικονομικών εφημερίδων, ως μλια πηγή που έχει πληγεί η αξιοπιστία της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.