Έγγραφο Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για τα Τελωνεία Κατακόλου και Κυλλήνης

Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με κοινοποίηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μουρμούρα, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, σχετικά με τα Τελωνεία Κατακόλου και Κυλλήνης.

Στην επιστολή ο κ. Χαράλαμπος Καφύρας αναφέρει:

Οι Ηλείοι πολίτες, εκτός των γενικών προβλημάτων που τους ταλανίζουν όπως όλους τους Έλληνες πολίτες και των ειδικών και έχουν σχέση με την διακοπή των εργασιών της Ολύμπιας Οδού, την μη απόδοση των χρημάτων των πυρόπληκτων στην Ηλεία, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Αεροδρομίου της Ανδραβίδας, της επίλυσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλων μεγάλων έργων υποδομής, παρακολουθεί και ένα θέατρο παραλόγου όσον αφορά τη λειτουργία δύο σημαντικών υπηρεσιών στον Νομό Ηλείας και που είναι τα Τελωνεία Κατακόλου και Κυλλήνης.

Δύο από τους πιο βασικούς πυλώνες οικονομικής ζωής και δυνατοτήτων ανάπτυξης για τον Νομό Ηλείας είναι ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία και τα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αλλά και στην ανάπτυξη τουριστικής επισκεψιμότητας της κρουαζιέρας, κυρίως από το λιμάνι του Κατακόλου.

Το τελωνείο του Κατακόλου, ένα από τα παλαιότερα τελωνεία της Ελλάδας, εξυπηρετεί το λιμάνι του Κατακόλου που είναι το κυριότερο λιμάνι κρουαζιέρας όλης της Ελλάδας και τυχόν κατάργηση του Τελωνείου θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων.

Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος από το κλείσιμο του Τελωνείου και την ενδεχόμενη διακοπή της κρουαζιέρας, μιας ενέργειας η οποία θεωρούμε απόλυτα εχθρική απέναντι στον Νομό Ηλείας ενδεικτικά αναφέρω τα εξής στοιχεία:

• Το λιμάνι Κατακόλου δέχεται σε ετήσια βάση (και κάθε χρόνο με αυξητική τάση) πάνω από 400 κρουαζιερόπλοια, με πάνω από 800.000 επισκέπτες και 250.000 πλήρωμα, οι οποίοι αποδίδουν στην τοπική κοινωνία πάνω από 60.000.000€ ετησίως, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

• Στο λιμάνι του Κατακόλου βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την έγκριση του Master Plan, η πραγματοποίηση (μελέτες, διαγωνισμοί κ.λ.π.) έργων όπως :

Η ανάπλαση του χερσαίου χώρου του λιμένος από τον ΕΟΤ ύψους περίπου 5.000.000€

Βελτίωση λιμενικών υποδομών ύψους 6.000.000€

Σύνδεση Πύργου – Κατακόλου με Εθνική οδό, ύψους 12.000.000€

Βελτίωση μαρίνας κ.λ.π.

• Στο λιμάνι του Κατακόλου πραγματοποιούνται πάνω από 400 εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αξίας άνω των 15.000.000€.

Τώρα λοιπόν που στο Λιμάνι του Κατακόλου, που μετά από τόσα χρόνια, γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του και μάλιστα ενώ η τοπική κοινωνία προσπαθεί όχι μόνο να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα, αλλά το λιμάνι να λειτουργήσει και ως home port (λιμάνι αφετηρίας και κατάληξης κρουαζιέρας) σε συνδυασμό με την Ολύμπια Οδό και το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και που θα δώσει αναπτυξιακή ροή σε όλο τον Νομό Ηλείας, προωθείται η ενδεχόμενη της κατάργηση του τελωνείου και διακοπής της κρουαζιέρας.

Δεν αντέχει στην κριτική το επιχείρημα ότι το τελωνείο του Κατακόλου (που σημειωτέον έχει δικό του ιδιόκτητο κτίριο) θα μπορεί με «επισκέπτες» τελωνειακούς να εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τις εξής λειτουργίες, που είναι απαραίτητες :

Έλεγχος εφοδίων, αφορολογήτων (για τους επιβάτες και για το πλήρωμα), καυσίμων, επιβατών

Έλεγχος πετρελαϊκών αποβλήτων – sloops

Έλεγχος επιβατών από τρίτες χώρες και διαχείριση του tax free για αυτούς που δεν υπόκεινται στο καθεστώς του ΦΠΑ

Έλεγχος των duty free

Έλεγχος επιβατών που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται στο Κατάκολο, μετά την άρση του καμποτάζ και του απαραίτητου ελέγχου αποσκευών και ορίου μετρητών

Έλεγχος τουριστικών σκαφών της μαρίνας

Έλεγχος εκατοντάδων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο.

Για το τελωνείο της Κυλλήνης, για το οποίο ετέθη ζήτημα κατάργησης του, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μια τέτοια τυχόν προοπτική, εκτός από το ότι μας βρίσκει κάθετα αντίθετους (όπως είναι γνώστες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας από τις παρεμβάσεις που μέχρι τώρα έχουμε κάνει) θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική κίνηση του Νομού μας, γιατί το λιμάνι της Κυλλήνης:

– Διασυνδέει ακτοπλοϊκά τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά με πολλά δρομολόγια σε ημερήσια βάση με απαραίτητη την ύπαρξη τελωνείου για τον εφοδιασμό με αφορολόγητα καύσιμα για τις γραμμές των ferryboat προς τα δύο νησιά και τέτοιοι εφοδιασμοί για τα αφορολόγητα καύσιμα από το τελωνείο Κυλλήνης πραγματοποιούνται περίπου 500 κάθε χρόνο

– Είναι το λιμάνι που έχει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα για τον Νομό μας όπου πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση πάνω από 1000 εξαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων, που βοηθούν τα μέγιστα στην αγροτική οικονομία του Νομού μας, καθώς και πάνω από 100 εισαγωγές

– Είναι και αλιευτικό λιμάνι και εξυπηρετεί δεκάδες αλιευτικά σκάφη και ως εκ τούτου έχουν την ανάγκη του Τελωνείου για έλεγχο αφορολόγητων καυσίμων και άλλων.

Θεωρούμε ότι αυτή η διελκυστίνδα της κατάργησης των τελωνείων, πρώτα της Κυλλήνης, μετά του Κατακόλου, πρέπει να σταματήσει διότι όχι μόνο θα φέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στον Νομό Ηλείας, λόγω της απώλειας εισοδήματος από τη διακοπή της κρουαζιέρας και της επιβάρυνσης του κόστους της εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και μαζί με τις άλλες μη αναπτυξιακές δράσεις που η κυβέρνηση δεν υλοποιεί για τον Νομό μας, θα οδηγήσει την Ηλεία σε οπισθοδρόμηση και σε οικονομικό μαρασμό.

Σας παρακαλώ να ανακληθούν δια παντός οι τυχόν αποφάσεις διακοπής της λειτουργίας των Τελωνείων Κατακόλου και Κυλλήνης, διότι εκτός από άδικες και οικονομικά δυσμενείς επιπτώσεις για την Ηλεία, εξυπηρετούν και συμφέροντα άλλων κέντρων που θέλουν να πάρουν την κρουαζιέρα από την Ηλεία και να την μεταφέρουν σε άλλο λιμάνι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.