Άσμουσεν: Χωρίς πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης

asmussen180712.jpg

Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές ως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, δηλώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Άσμουσεν και επισημαίνει ότι οι εκλογές και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία έχουν προκαλέσει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για δημοσιονομική συνοχή στην ευρωζώνη.

«Ένας ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης ασφαλώς θα βοηθούσε από ευρωπαϊκή άποψη, καθώς υπάρχουν στην Ευρώπη σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όπως η τραπεζική ένωση» δηλώνει ο κ. Άσμουσεν στο πρακτορείο Ρόιτερς και αναφέρει ότι δεν απομένει πολύς χρόνος έως τις Ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά πάντως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη συμφωνία, μέχρι τον Δεκέμβριο, για έναν μηχανισμό εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Γερμανός τραπεζίτης κάνει λόγο για «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» σχέδιο και προσθέτει ότι θα ήταν προτιμητέο εάν ο εν λόγω μηχανισμός ήταν έτοιμος να λειτουργήσει μαζί με τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, ως το τέλος του 2014.

Ο κ. Άσμουσεν τονίζει ακόμη πως οι διεθνείς εταίροι της Γερμανίας αναγνωρίζουν ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Ισπανίας, η οποία -όπως λέει- προβλέπεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης ως το τέλος του χρόνου, αλλά και της Ιρλανδίας, η οποία, επισημαίνει, θα επιτύχει, πιθανότατα, το ίδιο. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές ως το δεύτερο μισό του επόμενου έτους, θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο» αναφέρει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων (ΟΜΤ) παραμένει έτοιμο να ενεργοποιηθεί, εάν δημιουργηθούν οι ανάλογες συνθήκες, αλλά αυτό δεν αφορά αυτήν τη στιγμή τη χώρα. Δηλώνει δε ότι «το πρόγραμμα ΟΜΤ έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει αδικαιολόγητους φόβους για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης και όχι δικαιολογημένες ανησυχίες για τη λειτουργική ικανότητα ενός πολιτικού συστήματος» και προσθέτει ότι το ιταλικό πρόβλημα αφορά κυρίως την περιορισμένη δυνατότητα ανάπτυξης, ενώ καλεί την κυβέρνηση της χώρας να ? ?υνεχίσει τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της.

Αναφερόμενος ακόμη στη χώρα του, ο Γιεργκ Άσμουσεν τάσσεται υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν ήδη αυτή την πολιτική. «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο και για τη Γερμανία, καθώς το ένα τρίτο των υπαλλήλων δεν καλύπτονται από συμφωνίες για τον μισθό τους και το ένα πέμπτο των εργαζόμενων ανήκει στους χαμηλά αμειβόμενους» τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.