Άνοιγμα του επαγγέλματος των διαμεσολαβητών σε μη δικηγόρους

F1B1B97AF296BC0752F61F4027FD8700.jpg

  Στενές πιέσεις ασκεί στην κυβέρνηση η τρόικα για την προώθηση του προ-δικαστικού συμβιβασμού και της διαμεσολάβησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναλάβει την υποχρέωση ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο να αξιολογήσει το κατά πόσο η ψήφιση του νόμου 3898/2010 για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις έφερε τα αποτελέσματα στα οποία αποσκοπούσε η νομοθεσία.

Ωστόσο, τα αρχικά δεδομένα και οι αναλύσεις σχετικά με το κόστος, το χρόνο και τα ποσοστά επιτυχίας που προέκυψαν από την εναλλακτική επίλυση των διαφορών δεν θεωρήθηκαν επαρκή από τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε θεσμικές τροποποιήσεις.

Ενδεικτικά μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να παρουσιάσει μία νομοθετική πρόταση για το αποτελεσματικό άνοιγμα του επαγγέλματος των διαμεσολαβητών σε μη δικηγόρους.

Σημειώνεται πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) έχει αναφερθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στη νομοθετική πρόβλεψη, ότι διαμεσολαβητές μπορούν να είναι μόνο δικηγόροι και έχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά όσων ιδρύουν «κέντρα» ή «ινστιτούτα» εκπαίδευσης διαμεσολαβητών χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στα οποία εκπαιδεύουν μη δικηγόρους ως μεσολαβητές.

Η αδειοδότηση μη δικηγόρων ως μεσολαβητών από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προκαλέσει πολεμικό κλίμα στις σχέσεις με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.